Race director

FIA Smart Driving Challenge

Race Director

Idag navigerar jag mig fram på en ny väg inom motorbranschen där jag jobbar som tävlingsledare (projektledare) för att driva den första stora globala satsningen på trafiksäkerhet och eco driving som gjorts av FIA (Fédération Internationale de l'Automobile). Projektet stöds även av FN (Förenade Nationerna). Insatsen och tävlingsmomentet vänder sig till världens alla bilister. Själva AI telematiken som räknar fram denna säkerhets score är utvecklad av det svenska företaget, Greater Than (www.enerfy.eu)

FIA Smart Driving Challenge

Det är en ny tävlingsform som vill motivera och inspirera till säkrare och effektivare körning ute i trafiken. Ju SMARTARE du kör ditt fordon, ju högre poäng får du av tävlingens AI.

I FIA SDC kan alla som kör en bil med OBD-läsare (on- board-diagnostics som sänder via Bluetooth) kopplad till en smartphone tävla under sin vardagliga körning (med fossildrivna-, hybrid- och elbilar). Här tävlar man mot sig själv eller andra. Efter varje körning kommer poängen att visas tillsammans med HUR man kört. Appen föreslår även förändringar som gör att man kan förbättra sig och sin poäng. Den här informationen levereras från appens digitala coach (som utvärderar detta från över 500 miljoner körningsreferenser).

Uppstarten av tävlingen var hösten 2018. Från de tävlande har vi nu fått feedback som berättar att genom att de kör mera fokuserat och planerar sin körning har bränsleförbrukningen minskat. Med andra ord… mera pengar kvar i plånboken och mindre CO2 ut i vår miljö samt mindre olyckor. Det är första gången en biltävling fokuserar på att coacha bilister i trafiksäkerhet och miljöpåverkan för en hållbar framtida mobilitet. Samtidigt är alla motorister med och tävlar om att vinna ett FIA världsmästerskap! Vinnaren kommer att få ta emot sitt pris i SMART driving tillsammans med FIA:s världsmästare från alla motorsport grenar. Det kommer att ske på den officiella prisutdelningen i december varje år.

 Jag var ju en riktig globetrotter och jobbat med 56 olika nationaliteter som kartläsare i rally, men nu är jag ökat på det antalet och får arbeta med 245 mobilitet- och sportklubbar från 143 länder (fem kontinenter) och med 80 miljoner medlemmar.

Jag är absolut för och marknadsförs VÄRLDSMEDBORGARSKAP! Det sundaste som jag ser tagits from på senare år är, Agenda 2030, med de bästa av riktlinjer för oss alla. För mig är detta projekt verkligen VIN-VIN på flera plan. Men framförallt stolt över att få arbeta och bidra med vårt teams insatser för HÖGRE syften för våra ungas framtid. Mina dagar är nu fyllda med allt jag kunnat önska mig när det gäller ett jobb utanför rallybilen och som jag innerligt ÄLSKAR att vara en del av!

FIA:
En ej vinstdrivande organisation som inrättades den 20 juni 1904 för att representera
intressegrupper och bilister. För allmänheten är FIA mestadels känd som styrande
organ för många bilracing-evenemang. FIA jobbar också med trafiksäkerheten runt om i
världen.